
HAYAT ŞÖLENİNİN ANA YEMEĞİ: UYKU
Doç. Dr. Şafak Nakajima
Stres, kaygı, panik atak, depresyon ve psikosomatik hastalıklar nedeniyle başvuran hastalarımda en sık rastladığım ortak yakınma, uykusuzluktur.
Uykusuzluk, uykuya dalmada, uykuyu sürdürmede veya kaliteli uyku uyumada yaşanan güçlük demektir.
Uykusuzluk yalnızca canlılık ve performansı düşürmekle kalmaz, depresyondan kalp hastalığına, felçten kansere uzanan birçok sağlık sorununa da zemin hazırlar. Kaza yapma riskini arttırır. İletişim becerilerini ve ilişkileri bozar.
Uykusuzluğun tedavisinde sıklıkla ilaca başvurulur ancak uyku ilaçları, ciddi yan etkilere sahiptir. Baş dönmesi, baş ağrısı, ağız kuruluğu, uyuşukluk, alerji gibi yan etkilerin yanı sıra, başta solunum sistemi kanserleri olmak üzere kanser riskini arttırır.
California Üniversitesi profesörlerinden Dr. Daniel F. Kripke, uyku ilacı kullanan kişilerde kanser riskinin %35, ölüm riskinin 5 kat arttığını ve bu ilaçların sigara kadar tehlikeli olduğunu bildiriyor.
Peki, uykusuzlukta ilaçlar dışında çözümler var mı?
Elbette var. Bu yazımda size, bazı bilimsel ilaçsız tedavi seçeneklerinden söz edeceğim.
Uykusuzluk sorununda öncelikle altta yatan sorunu saptamamız gerekiyor. Bunun için laboratuvar tetkikler ve bazı hastalardan uyku testi istiyorum. Organik nedenler varsa bunların tedavisi düzenleniyor.
Uykusuzluğa yol açan neden kronik stres, anksiyete ve depresyonsa, uygun hastalarda stres ve yaşam yönetimi eğitiminden yararlanıyorum. Bireysel / ailevi biyopsikososyal danışmanlık, derin gevşeme, aktif imgelem, bilinçli zihin çalışmalarının yanı sıra, yan etkisiz oluşu, fiziksel ve zihinsel gerilimi azalttığı için, psikoakupunktur programı uyguluyorum.
Dikkatli bir muayene/değerlendirme, özenli ve sabırlı bir tedavi programıyla uykusuzluk sorununun ilaçlara başvurmadan iyileşmesi ve yaşam kalitesinin yükselmesi mümkün.
William Shakespeare şöyle diyor:
"Masum uyku, tüm endişelerimizi gideren uyku. Her günü dinlendiren uyku. Yorgun işçiyi rahatlatan ve incinmiş zihinleri iyileştiren uyku. Uyku, hayat şöleninin ana yemeği ve en besleyicisi.”