
AİLE TRAVMALARI VE SAĞLIĞINIZ
Doç. Dr. Şafak Nakajima
Hemen hiç kimsenin, kusursuz denebilecek bir çocukluğu yoktur. Ancak bazılarımızın çocukluk yılları, ağır travmalarla doludur.
Çocukluk yıllarınızda evinizde yoğun kavga, şiddete maruz kalmanız ya da şahit olmanız, ihmal edilmeniz, aile bireyleri arasında ruh sağlığı veya alkol, madde kullanım bozukluğu olan, kumar oynayan kişi ya da kişiler olması, fiziksel, cinsel ve duygusal istismar yaşamanız, sevilen bir aile bireyinin ani, açıklanamayan ayrılığı ya da ölümü, ailedeki yoksulluk, inanç, gelenek ve değerlerin gelişiminizi engellemesi gibi pek çok neden, ailevi travmalara yol açabilir.
Kötü bir çocukluk, tam da gelişim yıllarında sinir sisteminizi ve beyninizi şekillendirir. Kontrol edilemeyen öfke, özgüvensizlik, endişe, panik atak, depresyon, çocuksu tepkiler, takıntılar, sağlıklı ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluklar yaşarsınız.
Migren, astım, otoimmün hastalıklar, fibromiyalji, kronik sindirim sistemi sorunları gibi sayısız hastalık, çocukluk çağında yaşanan travmanın etkisiyle, hormonlarınızın, savunma sisteminizin dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkar.
Günümüz tıp paradigmasını oluşturan biyomedikal model, zihin, beden ve bireyin içinde bulunduğu sosyal yapının birbirinden bağımsız, bedenin ise makine gibi bozulduğunda tamir edilebilecek mekanik bir şey olduğunu varsayar.
Ailevi, gelişimsel ve sosyal süreçleri ihmal ederek yalnızca bulguları hedef alan tedavilerin etkisi sınırlı ya da kısa ömürlüdür. Bir sorun çözülür gibi görünürken, farklı bir organ sisteminde yenisinin başlaması, klinikte en sık rastladığımız durumlardandır.
Sağlık salt biyolojik değil, psikolojik ve sosyal süreçleri de içerir.
O nedenle sağlığa, biyopsikososyal bütüncül bir yaklaşım gerekir ve hekim hastasını, çok boyutlu değerlendirme donanımına sahip olmalıdır.
Biyopsikososyal tıp modeli, doğru tanı ve tedavide yetişme yıllarınızın ve aile dinamiklerinizin etkilerini dikkate alan, ilaçsız tedavilere öncelik veren bir yaklaşımdır.
Aile ve ilişki travmaları konusunda bilgi almak için, İnkılap Yayınevi tarafından basılan “İlişkilerin Karanlık Kuyuları” adlı kitabımdan yararlanabilir, biyopsikososyal tıp modeli için web sitemi ziyaret edebilirsiniz.