
ZİHİNSEL SAĞLIKTA YAN ETKİSİZ BİR YÖNTEM
Doç. Dr. Şafak Nakajima
Kaygı, panik, depresyon yaşayan ancak gerçeklik algısının bozulmamış, intihar riski olmayan kişilerde, sorunun kaynağına yönelmeden hemen sayısız yan etkisi olan ilaçlara başvurmak, önemli bir tıbbi yanlıştır.
İnsan, biyolojik, psikolojik ve sosyal bir varlıktır. Bu alanlardan birinde ortaya çıkan değişim, tüm sistemi etkiler.
Doğu Tıbbını zihinsel sorunların tedavisinde çekici kılan şey, günümüzde bilimsel doğruluğu kanıtlanan zihin-beden bütünlüğünü, birinin diğerini doğrudan etkilediğini binyıllar önce görmüş olması ve ilaçların yol açtığı yan etkiler olmaksızın yararlanabileceğimiz akupunktur gibi önemli bir araç sunmasıdır.
Harvard ve Johns Hopkins Üniversiteleri, Mayo Clinic gibi dünyanın en seçkin hastanelerinde birçok hastalığın tedavisinde uygulanan akupunktur, ülkemizde maalesef yalnızca bir sigara bırakma ve kilo verme aracı olarak tanıtılmış ve istismar edilmiştir.
Oysa bu metot, gerek stres, anksiyete, panik, depresyon gibi zihinsel, gerek zihinsel kökenli migren, huzursuz bağırsak sendromu, fibromyalji gibi hastalıklarda, yan etkiye yol açmaksızın yararlıdır.
Klinik uygulamalarımda, biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarda kapsamlı olarak değerlendirip sorunun gerçek nedenlerini belirledikten sonra, uygun bulduğum takdirde hastalarımda, stres ve yaşam yönetimi, birey ve aile danışmanlığı gibi zihinsel eğitim programlarının yanı sıra kendi geliştirdiğim psikoakupunktur programından yararlanıyorum.
Psikoakupunktur, birincil stres hormonu olan kortizol salgısını yavaşlatıp hastanın gerginliğini azaltarak, kan basıncı ve kalp atım hızını düşürerek, sindirimi ve uykuyu düzenleyerek zihinsel ve zihinsel kaynaklı bedensel birçok sağlık sorununu ilaçsız tedavi etmemize yardımcıdır.
www.safaknakajima.com