
FARKINDA OLMA VE SAKİN KALMA
Doç. Dr. Şafak Nakajima
Günümüzün sayısız uyaranla dolu dünyasında, dikkati odaklamak giderek güçleşiyor.
Hastalarım sıklıkla, “Eskiden çok kitap okurdum ama artık okuyamıyorum!” diye yakınıyorlar.
Konsantrasyon ve dikkat bozukluğu, ilişkilerimizin, günlük hayatımızın ve yaptığımız işin kalitesini çok aşağılara çeken bir sorun.
Karşısındakini dinlememek ve ne dediğini anlamamak, bir işi tam olarak bitirmeden başka bir işe atlamak, basit talimatları bile yerine getirmede zorlanmak, sık sık dikkatsizliğe bağlı hatalar yapmak, hayal âleminde kaybolmak, hareketsiz oturamamak gibi…
Bu sorunu yaşayan kişiler zihinsel karışıklıklarını bazen “Beynim sanki sis içinde. Net göremiyor, sağlıklı düşünemiyorum. “ diye tanımlarlar. Bilgiyi hatırlamakta ve işlemekte zorlanırlar; unutkanlığın yanı sıra tepki süreleri yavaşlar. Beyin sisine sıklıkla, enerji eksikliği, yorgunluk, baş ağrıları eşlik eder. Anksiyete ve depresyon bulgularına rastlama olasılığı yüksektir.
Yerleşik tablolar çoğu kez tıbbi müdahaleyi gerekli kılmakla birlikte, mümkün olan her koşulda, yan etkisi yüksek ilaç tedavilerinden kaçınmalıdır. Zihin, eğitilebilir bir organdır. Bu konuda hekim de eğitimli ve yol gösterici olmalıdır.
Biyopsikososyal tıp yaklaşımında öncelikle hastamı detaylı bir biçimde değerlendirip soruna yol açabilecek organik nedenleri eledikten sonra, odaklanmaya yönelik zihin egzersizleri ve sakinleştirici psikoakupunktur yönteminden yararlanıyorum.
Bugün sizle, kendi başınıza uygulayabileceğiniz beş dakikalık çok temel bir egzersizi paylaşacağım. Zihinsel sakinleşme ve odaklanma becerisi kazanma sürecinin sabır, sebat ve tekrar gerektirdiğini unutmamalısınız!
Uyandığınızda, telefonları veya e-postaları kontrol etmeden önce rahat bir pozisyonda yatağınızda veya bir sandalyede oturun. Omurganız düz ama rahat olsun!
Gözlerinizi kapatın. Hiç acele etmeden burnunuzdan üç kez derin nefes alın ve ağzınızdan verin. Sonra dikkatinizi içeriye yöneltin! Göğüs kafesinizin ve karnınızın nefes sırasındaki hareketlerini hissedin… Nefesinizin rahat bir biçimde akışına izin verin…
Bir noktada dikkatiniz dağılabilir. Bu doğaldır. Kendinizi yargılamayın. Nefesinizle yeniden bağlantı kurun. Beş dakika dolduğunda, bir kez daha nefesinize odaklanın…
Bu basit egzersizi günlük olarak uygulamak nefesinizi iyileştirecek, zihin ve bedeninize sakinlik, yaşamınıza daha fazla farkındalık getirecektir.
Ustalaştıkça, farklı odaklanma egzersizlerine daha kolay geçebilirsiniz.
Tel: 0552 223 9897